Har noen blitt blind av laseroperasjon?
Beste prisene - Dailies Total 1
Vi er faktisk så heldige at vi har fått en ikke-navngitt øyekirurg til å skrive et innlegg om underliggende risikofaktorer ved en laseroperasjon.
Når vi ser på hvilke artikler som blir lest mest her på Kontaktlinseronline.no, så må vi ærlig innrømme at vi godt kan se at denne artikkelen som omhandler hvilke komplikasjoner som kan skje under en operasjon er svært mye lest.
Det var da vi bestemte oss for å hente inn ekstern eksperthjelp for å få litt klarhet i hva som er det verste som kan skje under en laseroperasjon. Har noen blitt blind av en øyeoperasjon? Er det stor sannsynlighet for at synet ikke blir bedre? Dette er eksempler på spørsmål som mange stiller seg. Og de skal vi nå få svar på.
Gjesteinnlegg
Jeg er en LASIK-kirurg som jobber med øyeoperasjoner daglig, og jeg har faktisk selv gjennomgått et slikt inngrep på mine øyne for omtrent ti år siden (og ja – jeg trenger verken briller eller kontaktlinser per dags dato).
Det vil altså si at jeg kan rådføre deg fra både en pasients og en kirurgs perspektiv på èn gang. Konklusjonen er klar: det er veldig trygt å ta en laseroperasjon.
Men kan man egentlig bli blind under eller etter et inngrep?
Man må først definere "blindhet":
For "mannen i gata" vil blindhet bli definert som noen som har en synsdifferanse på “20/200” (20/20 gir et perfekt syn). Øyet kan fortsatt se og oppfatte noen bevegelser og lys, og man kan ofte gjøre inngrep for å bedre øyets tilstand – men allikevel vil de fleste nordmenn slå fast at personen er “blind”. Dette er den vanlige måten å omtale blindhet på.
Når en øyekirurg omtaler noen som blind er det litt verre. Da vil pasienten ha mistet evnen til og se uten at det kan repareres. Det skal sies at det er veldig sjeldent at mennesker blir kronisk blinde.
Hvilke komplikasjoner kan skje under en laseroperasjon?
Det finnes to typer komplikasjoner:
Intraoperative komplikasjoner – har nesten null prosent mulighet til å føre til blindhet.
Postoperative komplikasjoner – fører veldig sjelden til blindhet.
Intraoperative komplikasjoner
La oss begynne med de intraoperative komplikasjonene. Dette omfatter alt som kan gå galt under selve prosedyren. Da en laseroperasjon egentlig er en ganske enkel operasjon, så er det lett å beskrive dens to faser og forklare hvor det potensielt kan gå galt. Jeg skal prøve å bruke et så lett og “allment” språk som mulig.
Det første vi gjør er å åpne opp en del av øyets pupill for å få tilgang til den delen av øyet som skal korrigeres. Du vet kanskje at kontaktlinser ligger som en hinne utenpå øyeeplet for å korrigere synsfeilen som ligger lengre bak i øyet? Under en laseroperasjon skal vi inn til “kjernen” av øyet for å permanent endre det som forårsaker pasientens synshemmelse. Og det er i denne fasen at ting ofte går galt under en øyeoperasjon.
Dårlig dømmekraft av legen kan føre til misdannelser på øynene, noe som igjen kan redusere pasientens syn i etterkant av operasjonen. Dette er som regel en grei prosedyre å rette opp i etterkant, men vil virke ubehagelig i en kortere periode for den som gjennomgår det.
Den andre fasen under øyeoperasjonen går ut på å fjerne deler av hornhinnevevet. Dagens laserteknologi er utviklet i så stor grad at man nå har eliminert alt manuelt arbeid når vevet opereres bort. Dette trinnet skaper altså ikke store problemer for noen pasienter da laserteknologien som brukes hos godt respekterte øyeklinikker ikke overlater menneskelig innflytelse på denne delen av operasjonen.
Postoperative komplikasjoner
Postoperative komplikasjoner oppstår i etterkant. Hvis du har hørt om noen som har blitt blind etter en laseroperasjon, så er det stor sannsynlighet for at dette har forekommet etter og ikke under operasjonen.
Den aller mest alvorlige og vanlige er infeksjon. Pasientene får som oftest noen antibiotikapiller som de skal få i seg en uke sammenhengende etter operasjonen. De får også streng beskjed om å holde seg unna den minste ting som vil kunne påvirke deres øyne (svømming, hagearbeid, arbeid med dyr og små barn, etc.). Allikevel kan det i noen tilfeller skje uhell og smitte. En alvorlig infeksjon kan føre til alvorlige skader på hornhinnen som i sjeldne tilfeller krever en hornhinnetransplantasjon. Men disse infeksjonene vil ikke gjøre en person blind med mindre infeksjonen trenger inn i øyet, noe som skjer under 0,1 % av tilfellene.
En annen skade vi noen ganger ser er direkte skader på hornhinnen forårsaket av ulike elementer. Blir man stukket i øye eller faller stygt på sykkel, så kan deler av det opererte området ødelegges. Jeg har sett ganske mange ille øyeskader opp gjennom årenes løp, men i disse tilfellene vil hornhinnen bare bli dyttet på plass igjen med en ny laseroperasjon.
Den siste postoperative komplikasjonen som kan oppstå ved en laseroperasjon er det vi leger kaller for “sand i Sahara”-syndromet og er, kanskje ikke uventet, det mange vil kalle for “tørre øyne”. Dette blir forårsaket av ulike faktorer som for eksempel kjemikalier eller rengjøringsmidler som har blitt brukt på instrumenter tilknyttet laseroperasjonen. I nesten alle tilfellene er dette noe som øynene klarer å riste av seg selv. Jeg anbefaler naturligvis alltid at man tar kontakt med kirurgen dersom man har noen spørsmål til hvordan ting skal føles i etterkant. Vi får mange spørsmål som pasientene nok føler er litt “dumme”, men som viser seg å være høyst relevante og gode. Ikke nøl med å kommunisér jevnt med din valgte kirurg etter at du har gjort ferdig laseroperasjonen din.
Så – kan man si at “noe” er pasientens feil dersom laseroperasjonen går galt?
På ingen måte. Og hvis du møter på noen øyekirurger som prøver å fraskrive seg ansvar for laseroperasjonens komplikasjoner, så kan jeg si deg med en gang at du har valgt feil klinikk.
Hovedansvaret for at du komme deg gjennom inngrepet med perfekt syn uten problemer ligger hos den legen som under en konsultasjon har gitt deg grønt lys til å ta operasjonen. Når den samme legen noen uker etterpå utfører selve operasjonen, skriver ut medisiner og rådfører deg om veien videre – så har ansvarsbyrden enda ikke forlatt øyekirurgen. Og jeg vil på generelt grunnlag si at norske leger som opererer i denne businessen har ganske god og lang erfaring, noe som heldigvis også gjenspeiles i de lave ulykkesstatistikkene.