Laseroperasjon for skjeve hornhinner
Beste prisene - Dailies Total 1
Skjeve hornhinner er den tredje mest vanlige synslidelsen for nordmenn (etter nærsynthet og langsynthet). Optikere og øyeleger pleier ofte å referrere til sykdommen som astigmatisme.
Konsekvensen av å ha skjeve hornhinner er at øyet ditt ikke absorberer lyset på riktig måte, noe som gjør at brytningen blir feil – og man ser ikke verden slik «alle andre» ser den. Lysstrålene vil ikke treffe riktig punkt på netthinnen.
Lurer du på om du har skjeve hornhinner?
Hvis du er 100 % sikker på at du lider av skjeve hornhinner og er mer interessert i hvordan man kan fikse problemet med synskirurgi, så anbefaler jeg at du hopper videre til neste overskrift (også markert i blått).
Det tar ikke lange tiden for en optiker å finne ut om du lider av astigmatisme, men det kan godt hende at du er i tvil på om du faktisk har det. Her er en liten pekepinn på hvordan du selv kan avgjøre om du har skjeve hornhinner.
Klassiske symptomer er ofte oppsummert med:
- Man ser ikke lengre rette linjer som rette, men som skjeve.
- Man kan se korte ord eller bokstaver dobbelt når man leser på en PC-skjerm, i en bok eller en avis.
- Man føler at det er anstrengende å fokusere på ting. Øynene føles trøtte og man kan oppleve tidsvis sterk hodepine.
- Vanskelig å konsentrere seg når man jobber eller studerer.
- Avstandsmåling kan bli vanskelig. Man tror at objekter er nærmere eller lengre fra enn det som egentlig er realiteten.
Kjenner du deg igjen i noe av dette? Da kan du prøve å utføre følgende test:
Under denne teksten er det et bilde. Stell deg 2-3 meter fra monitoren (PC-skjermen) og spør deg selv følgende:
- 1. Ser strekene rette ut?
- 2. Ser strekene ut som de har samme tykkelse?
- 3. Ser de horisontale og vertikale stripene i bilde 2 ut som at de er like tjukke og rette?
Hvis du svarer “ja” på alle spørsmålene, så lider du mest sannsynlig ikke av astigmatisme.
Hvordan utføres en laseroperasjon for å korrigere skjeve hornhinner?
Operasjonen har et annet formål enn for lang- eller nærsynthet. Når man opererer skjeve hornhinner vil prosedyren bestå i å korrigere formen på hornhinnen i stedet for tykkelsen. Med andre ord: det er ikke hornhinnens størrelse som er problemet, men formen. Dette endres ved en laseroperasjon.
Man kan også ta en ICL-operasjon for å fikse dette problemet, men det kommer vi tilbake til senere i artikkelen.
Hvordan utføres operasjonen og hva koster det?
Dette er primært de to tingene folk lurer på når de skal ta en øyeoperasjon: hvordan tuføres inngrepet og hvor mye blir man nødt til å betale? Helt naturlig – det er legitime spørsmål som er veldig viktige å få kartlagt under beslutningsprosessen. Som tidligere nevnt finnes det to metoder man kan bruke for å operere skjeve hornhinner: laseroperasjon (LASIK) og ICL-operasjon.
Her får du en gjennomgang av disse operasjonsteknikkene.
Laseroperasjon (LASIK)
Det du også kommer til å legge merke til når du sjekker litt rundt på nettet og søker etter hvilke øyeklinikker du skal kontakte er at samtlige mener å ha monopol på den «mest oppdaterte og avanserte laserteknologien». Du hører ofte navn som «Eximer-laser», «Amaris 1050 Hz», «cTEN», «ReLEx SMILE» og «IntraLase ™» – alle med et håp om å høres så fancy og flott ut at du vil kaste deg over telefonen og ringe klinikken umiddelbart.
Man skal ikke bagatellisere viktigheten av godt og oppdatert utstyr når man utfører en laseroperasjon, men i de aller fleste tilfellene brukes det mest som et salgstriks. For å bli godkjent som øyeklinikk i Norge stilles det nemlig strenge krav til hva slags utstyr man benytter og det er veldig liten variasjon i risikoaspektet ved de forskjellige norske klinikkene.
Riktignok er det en ICL-operasjon som er aller vanligst for de som lider av astigmatisme og derfor det denne artikkelen primært kommer til å handle om.
ICL-operasjon
En ICL-operasjon anbefales først og fremst til de som lider av både astigmatisme OG ganske grov langsynthet eller nærsynthet. Det vil altså være det beste alternativet for deg som har et stort synsavvik. Operasjonen utføres ved at man “åpner opp øyet” og plasserer en ekstra linse inn mellom din naturlige linse og iris. På mange måter kan en ICL-operasjon sammenlignes med det å implementere en kontaktlinse som varer livet ut.
En ICL-operasjon tar ikke lengre tid enn en LASIK. 15 minutter hvert øye og så er man ferdig. Men når det er sagt, så trenger du minst å være hos klinikken i fire timer som følge av for- og etterundersøkelser. Etter en ICL-operasjon kan du regne med å være tilbake på jobb etter et par dager.
Hva med prislappen?
De aller fleste med skjeve hornhinner ønsker å få utført en ICL-operasjon, noe som gjør at vi starter med prisoversikten på en slik operasjon. Her er de norske øyeklinikkene som offentlig oppgir prisen sin:
Bedrift | Forundersøkelse | Pris på begge øyne | Lokalisasjon |
---|---|---|---|
Brillefri | Gratis | 51 000 kr | Trondheim |
Argus Syn | 650 kr | 55 000 kr | Oslo |
Optera | 800 kr | 56 000 kr | Bergen |
Memira | 99 kr | 49 900 kr | Alle store byer |
ABC-Synskirurg | 950 kr | 59 000 kr | Oslo og Sandefjord |
(oppdatert 2021)
På laseroperasjoner er det som regel en vanlig LASIK-pris man skal se etter når man skal finne ut hvor mye operasjonen koster. Her vil jeg egentlig anbefale deg å kontakte klinikken og forklare situasjonen din. Noen tar en ekstra pris ovenpå LASIK-operasjonen for å korrigere skjeve hornhinner, men det er også flere som ikke gjør det.
Suksessrate og risiko
Det finnes ikke mye informasjon om risiko hos norske øyeklinikker. Dette er nemlig et ganske sårbart tema for klinikkene og ikke noe det føres nasjonal statistikk på. Derfor presenterer vi en del statistikk fra USA hvor det gjennomføres minst 100 ganger flere ICL-operasjoner hvert år og hvor klinikkene har påbud om å opplyse om de eventuelle farene ved synskirurgimetodene de tilbyr.
Merk at dette er tall som stemmer for folk som tar ICL-operasjoner for å korrigere astigmatisme.
85 % av alle pasientene får det man kan kalle et «perfekt syn» etter en operasjon (20/20-syn). 95 % av alle pasientene får et godt nok syn til at man kvalifiserer til å kjøre bil, og det er heldigvis en enkel jobb for kirurgen å få deg fra «godt syn» til «perfekt syn» etter en ICL. Med laseroperasjon er det en mye mer tungvindt, tidkrevende og kostbar prosess hvis noe først har gått galt.
Sannsynlighet for diverse sykdommer
Alvorlig grad av forverret syn: 1/5000.
Som følge av at ICL-kirurgi foregår ved at man «dytter inn» et fremmedelement på øyet, så er det en liten sjanse for at det kan utvikles en ondsinnet bakterieflora hvor linsen puttes inn. Dette kan minimeres ved å be om at operasjonen ikke utføres på begge øynene samme dag – men dette er noe du kan høre med kirurgen om.
Forverret syn med tiden: 1/50.
Det er en ganske stor sjanse for at den linsen som blir puttet inn i øyet ikke er sterk nok til å hindre at presbyopi gir plager senere i livet. Dette kan heldigvis enkelt endres hvis man tar en ICL i og med at det «bare» er å erstatte den allerede korrigerende linsen. Alt man gjør er å ta ut den nåværende og plassere inn en mindre eller større linse som hjelper deg til å få tilbake synet slik du vil ha det.
Grå stær: 1/100.
Kontakten mellom din naturlige linse og ICL-linsen kan, i enkelte tilfeller, føre til at ditt naturlige øyet begynner å se mer utydelig. Dette omtales ofte som grå stær. Amerikanske studier har vist at det er rundt 1 % sjanse for å få denne sykdommer i løpet av de fem første årene etter en ICL-operasjon. Grå stær er riktignok ikke noe som er farlig i utgangspunktet og rundt 1 av 3 nordmenn vil i løpet av livet oppleve ubehageligheter med denne sykdommen – som enkelt kan fikses ved hjelp av en simpel operasjon.