Øyeoperasjon i utlandet – alt du trenger å vite
Beste prisene - Dailies Total 1
Er du litt lei av å bruke kontaktlinser eller briller? Kan du huske den tiden hvor du hadde et perfekt syn og slapp å bruke hjelpemidler for å se perfekt?
Mange nordmenn tyr til kirurgi for å bedre synet sitt. Og flere og flere drar utenlands for å utføre en øyeoperasjon. Trenden begynte allerede på starten av 2000-tallet og har eksplodert i omfang de seneste årene. Mange norske bedrifter har slått seg sammen med utenlandske klinikker for å markedsføre øyekirurgi til nordmenn i utlandet, så det er ikke akkurat mangel på alternativer for nordmenn som ønsker å ta en øyeoperasjon i utlandet.
Men hvorfor drar nordmenn ut av landet for å ta en slik operasjon?
Fordeler med øyeoperasjon utenlands
Det er klart at det finnes noen gode grunner til å dra utenlands for å ta en øyeoperasjon, og det er nettopp derfor nordmenn gjør det. I denne artikkelen, som vi skrev for en god stund siden, har vi grovt sett oppsummert grunnene til at nordmenn velger å dra ut av landet for å bedre synet permanent. For å oppsummere artikkelen, og dermed la deg slippe å klikke på linken, så kan vi si at svært mye handler om penger. Det er mer økonomisk gunstig å dra til for eksempel Polen for å ta en øyeoperasjon enn det er å ta den her hjemme i Norge.
En undersøkelse gjort av Dinside.no viste at norske klinikker i 2008 tok fra 24,000 til 35,200 kroner for øyeoperasjon på begge øynene. Dette er betraktelig høyere enn det man kunne få i utlandet på den tiden. Da E24 gjorde en lignende undersøkelse i 2013 var det billigste de kunne finne her hjemme i Norge 33,900 norske kroner. Det er dyrt.
Vi viser deg litt senere i artikkelen hvor mye penger du kan spare på å dra til Polen eller Ungarn.
Hvilke land er mest gunstige?
Èn ting er å bestemmer seg for å ta en øyeoperasjon i det store utland. En annen diskusjon er naturligvis hvilket land man ender opp med å dra til. Vi sitter på informasjon som gjør at vi kan avsløre de mest populære landene for nordmenn.
Det er primært to land som skiller seg ut blant operasjonsklare nordmenn.
Øyeoperasjon - Polen
Byer som Warszawa, Szczecin og Krakow tiltrekker seg folk fra hele verden som ønsker å kombinere gode leger med billige priser. Etter å ha Googlet en del øyeklinikker i Polen har vi funnet priser som varierer mellom 5000 og 8000 for ett øye – altså en kombinert pris på mellom 10,000 og 16,000 norske kroner. Jeg fant et nettside kalt “Whatclinic” som sammenligner priser hos diverse klinikker i Polen – og den sammenligningen kan du se her.
Man sparer minst 50 % ved å ta en øyeoperasjon i Polen kontra i Norge.
Øyeoperasjon - Ungarn
Budapest er ikke bare et historisk maktsentrum i Øst-Europa, men også et yndet sted for en øyeoperasjon i utlandet. Svært mange av de norske byråene som lokker med billige priser på øyekirurgi har samarbeidsavtaler med sykehus i forskjellige større ungarske byer.
Prisene hos disse norske byråene ligger cirka likt med Polen – altså rundt 12,000-14,000 norske kroner. Dette er eskludert en forundersøkelse på alt fra 200-400 norske kroner. Du kan altså få en øyeoperasjon til halv pris i Budapest i forhold til norske forhold.
Øyeoperasjon - Ekstrakostnader
Noen av disse klinikkene tilbyr nordmenn en “totalpakke” når de skal ta øyeoperasjon i utlandet hvor flybilletter, hotellopphold, konsultasjon, operasjon og etterbehandling/ettersyn inngår. Da passer uttrykket “what you see is what you get” ved at det ikke kommer noen skjulte kostnader i ettertid som de ikke har informert om på forhånd.
Dessverre har en del av disse østeuropeiske klinikkene pådratt seg et noe frynsete rykte for å skjule kostnader og drive med “lokkepriser” for å få klørne i nordmenn med tykk lommebok. Ikke la deg lure. Før du bestemmer deg for en klinikk bør du forsikre deg om at du har fått et pristilbud som gjelder hele behandlingen. Ikke vær redd for å være litt konfronterende og nysgjerrig. Det er kjedelig å sitte igjen i ettertid med en regning på et par tusenlapper du ikke hadde blitt informert om eller regnet med.
Du skal også vite at det ikke er veldig mange som trenger oppfølging i etterkant av operasjonen. Med andre ord er det stor sannsynlighet for at du slipper å reise ned igjen etter endt operasjon.
Øyeoperasjon - Risiko
En øyeoperasjon vil alltid innebære en viss risiko – uavhengig om den gjøres utenlands eller i Norge. Og det finnes ingen statistikk som skulle tilsi at norske klinikker har en mindre feilmargin på sine laseroperasjoner enn det polske eller ungarske klinikker har. Hvis du klarer å se igjennom den propagandaen enkelte norske øyeklinikker har som sport å spre, så forstår du nok dette. Ustyret som brukes til PRK- og LASIK-operasjonene er nøyaktig de samme både i Norge og i utlandet. Forskjellen på pris går mest på hvilken lønn som utbetales til kirurgene.
I en artikkel publisert for flere år siden av danske Dansk Radio blir risikoen ved øyeoperasjon godt oppsummert. 75 % oppnår et perfekt resultat. 20 % oppnår et resultat som er bedre enn hva man hadde i utgangspunktet, men ikke et 20/20-syn. 4 % opplever ingen fremgang og 1 % opplever en form for forverring eller betennelse på øynene.
*= Man skal huske på at dette er en litt eldre artikkel. Øyeoperasjonsteknologien utvikler seg hele tiden og risikoen blir betydelig mindre fort hver nyvinning som tas i bruk av klinikkene.
Hva hvis noe går galt i utlandet?
Som allerede nevnt vil hovedmotivasjonen for de som vurderer en øyeoperasjon i utlandet være økonomi. Man ønsker å spare penger. Og isolert sett kan det virke fristende å dra til Øst-Europa eller Asia for å få fikset øynene da prisen for selve behandlingen er mye billigere enn her hjemme. Det har du nok allerede fått med deg.
Hvis noe går galt under en laseroperasjon i utlandet vil du, som norsk statsborger fastboende i Norge, i utgangspunktet stå helt uten rettigheter. Dette kan du riktignok endre på gjennom å søke om privat forsikring forut for en slik operasjon, men ofte vil kostnadene tilknyttet en forsikringspremie av denne typen være svært høye. Det koster virkelig mye for en slik forsikring.
Har du tatt en øyeoperasjon her hjemme i Norge og ender opp med et dårlig resultat vil du måtte ta kontakt med Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Erfaringer har riktignok vist at folk som har kommet ut med et dårlig resultat av en øyeoperasjon ikke har fått mer enn maksimalt 50,000 norske kroner. Og hvis du tenker på hvor ufør du kan bli av en feilslått operasjon (pluss minus 15 % uførhetsgrad), så vil ikke pengene være i nærheten av å dekke inn tapt arbeidsfortjeneste i årene fremover.
Konklusjonen i dette avsnittet blir altså at til tross for at du blir stående uten rettigheter når du drar utenlands, så vil ikke disse rettighetene nødvendigvis bety særlig mye her hjemme. NPE er en god organisasjon, men det er meget begrenset hva de kan gjøre for deg som sliter etter en laseroperasjon.
Andres opplevelser
Flere norske, danske og svenske pasienter som har tatt en laseroperasjon i utlandet har enten gått ut i medier eller skrevet bloggposter om sine opplevelser. En Skienskvinne som stilte opp i et intervju i Telemarksavisen var blant annet meget bitter på hvordan norske øyeklinikker markedsfører seg. Hun mente at det var uetisk å rakke ned på kvaliteten på legestanden i andre land for å promotere seg som “det eneste alternativet for nordmenn som vil ta øyeoperasjon“.
Mange av de norske øyeklinikkene har nemlig vært ute og påpekt manglende kvalitetskontroll hos øst-europeiske øyeklinikker, noe de naturligvis ikke har noe belegg for å gjøre med mindre håndfaste bevis blir lagt på bordet.
Etter å ha Googlet en del erfaringer fra Norden, så kommer jeg til den konklusjonen at samtlige er fornøyde. Når man skriver inn “øyeoperasjon i utlandet” i Googles søkefelt vil det naturligvis komme opp en del tilbud fra kommersielle aktører…men ut over på siden 2, 3 eller 4 kan du lese deg opp på flere blogginnlegg fra tidligere pasienter som har prøvd ulike land.
I og med at vi er uavhengige og verken har eller ønsker noe samarbeid med noen utenlandske klinikker, så velger vi å ikke linke til spesifikke blogginnlegg som omhandler deres utenlandske øyeoperasjon. Vær oppmerksom på at mange av disse innleggene er sponset og mangler derfor objektivitet.