Til tross for at vi har en ganske kort sommersesong i Norge, så elsker nordmenn å kjøpe solbriller.
Hvilke nettbutikker selger (billige) solbriller i Norge?
Vi har delt listen inn i to: 1) nettbutikker som vi har selv prøvd og kan verifisere (Mister Spex og Smartbuyglasses) og 2) nettbutikker som har eksistert på det norske markedet i en lengre periode og som vi vet kan tilby et godt produktsortiment.
Mister Spex og Smartbuyglasses – markedsledende giganter
Smartbuyglasses
Smartbuyglasses har vokst seg frem som Norges største nettbutikk innenfor solbriller, briller og kontaktlinser. Med et globalt distribusjonsnettverk og mer en 180,000 produkter (ja, du leste riktig), så kan man være helt sikker på at man finner solbrillene man ønsker seg. Fører merker som Ray-Ban, Tom Ford, Oakley og Versace.
Fordeler
- Norges beste utvalg
- Meget lave priser
- Kjente merkevarer
- 100 dagers fri returrett
- Gratis frakt
Ulemper
- Ikke telefonsupport
- Noen ganger vanskelig å navigere på nettsiden
Mister Spex
Mister Spex er en tysk optiker/nettbutikkjede som virkelig har slått seg opp i Skandinavia de siste årene. Etter å ha kjøpt opp den svenskeide bedriften Lensstore har de virkelig fått fotfeste i Norge – og solbriller er et av de områdene hvor de satser tyngst på utvikling. Et ganske godt utvalg av solide solbriller. Og best av alt? De har de klart markedsledende prisene på Ray-Ban!
Fordeler
- 90 dagers fri returrett
- Billigst på Ray-Ban
- En egen "ryddesalg"-funksjon med billige merkevarer
- Gratis frakt over 700
- Telefonsupport
Ulemper
- Ganske mye dyrere enn SBG på andre solbriller enn Ray-Ban
- Ingen kundesupport i helgene.
- Begrenset utvalg merkevarer
Trenger man å kjøpe dyre solbriller eller holder det med billigvariantene?
Det er mange som mener at det å bruke tusenvis av kroner på solbriller er sløsing av penger. Argumentene er som regel de samme: billige solbriller beskytter like godt mot solen som de dyre variantene, man mister solbrillene i løpet av sommeren uansett, man betaler mer for merkevaren enn for kvaliteten og så videre.
Men la oss gå litt dypere inn i disse påstandene og se om de holder vann.
1. Beskyttelse mot solen.
Det er ikke bare det å se bra ut eller det å ha det mer behagelig (les: unngå snøblindhet) som er grunnen til at man kjøper solbrillene. De fleste solbriller som selges i Norge innehar UV-beskyttelse og det har faktisk vært en del avisartikler som tyder på at man har rett når man sier at det er like god beskyttelse i brilleglassene på de dyre som på de billige solbrillene:
Forbrukerrådet referrerer til en forskningsrapport fra Sverges Tekniska Forskningsinstitut som viser til at brillene fra H&M (60 kroner) beskytter like godt mot UV-stråler som et par Tom Ford-briller til 3000 kroner.
Denne NRK-artikkelen viser til den samme svenske undersøkelsen, men seniorforsker Bjørn Johnsen viser også til at det har blitt utført lignende tester her til lands. Han uttaler at «flere tester vi har utført viser også at billige solbriller beskytter minst like godt mot UV som dyre briller».
2. Kvaliteten er ikke nødvendigvis så mye bedre.
Her blir man nødt til å bare slå fast at: jo, det er en klar sammenheng mellom høy prislapp og gode, sterke brillerammer. Det problemet man har med at solbriller “knekker” (altså at rammen er laget i så dårlig plastikkmateriale at det rett og slett faller fra hverandre) er ikke et problem man hadde i Norge før man begynte å importere solbriller fra Kina i svært dårlig kvalitet. Riktignok er det ikke kun innfatningen og UV-beskyttelse som omfatter kriteriene for en god solbrille. Billigere briller mangler veldig ofte evnen til å beskytte øynene dine mot utrolig sterkt lys (les: snøblindhet).
3. Betaler man mye for merkevaren?
Ja, det er kanskje ikke til å unngå når man kjøper merker som Tom Ford, Ray-Ban og Carrera. Når man har den posisjonen i markedet, så har man også mulighet til å ta litt ekstra betalt. Når det er sagt, så finnes det ikke akkurat mange dårlig anmeldelser om disse merkene på nett – de leverer virkelig kvalitet.
Solbriller til barn
Barn har nok ikke de samme preferansene med tanke på design og utforming som oss voksne. Men barn oppholder seg mye mer utendørs enn det de fleste voksne gjør, noe som betyr at solbriller med 100 % UV-beskyttelse er ekstra viktig for den yngre garde.
Noen forskningsrapporter slår fast at rundt halvparten av all den UV-eksponeringen et menneske får i løpet av livet skjer før en person har fylt 18 år. Det sagt, amerikanske «Skin Cancer Foundation» har slått fast at dette tallet ikke ligger på 50 %, men snarere 25 %.
I og med at øyekatar og andre øyeproblemer har blitt satt i sammenheng med at man går utendørs uten solbriller på, så bør man rett og slett starte (veldig) tidlig med å investere i et par gode solbriller til barna.
Hvor kan man kjøpe solbriller til barn?
Det kan du gjøre akkurat samme steder som du kan kjøpe solbriller til voksne – både hos din lokale optiker og på nett. Et godt tips er å ikke la seg blende (bokstavelig talt) av de forskjellige fargekombinasjonene som finnes der ute. Det er ingen sammenheng mellom glasset på fargen og hvor stor strålefare solbrillene representerer. Hvis nettbutikken eller optikeren oppgir at glasset beskytter 100 % mot UV-stråler, så er dette mer enn nok.
Solbriller med styrke
Det kan hende at du har kjørt på E6 en god sommerdag med solen rett i ansiktet og tenkt
at: «Vet du hva? Nå kunne det virkelig vært deilig med et par solbriller med styrkeglass!». Og det er nettopp i disse tilfellene at man forstår hvor god investering slike solbriller kan være.
For oss som bruker kontaktlinser kan slike solbriller ha flere fordeler. Utendørs er det helt klart bedre å bruke solbriller. Man ønsker for eksempel ikke å få masse sand, sol, vinn og vann i øynene når man ligger på badestranden om sommeren. Selv ikke «vanlige» solbriller uten styrke vil nødvendigvis beskytte kontaktlinsene dine godt nok.
Det å bruke kontaktlinser når man svømmer er også en dårlig idè da det finnes mikroorganismer i vannet som kan skape en stygg bakterieflora i øynene dine. Dette vil ofte utvikle seg til øyeinfeksjon.
PS! Det finnes også svømmebriller med styrke, men dette selges nærmest kun i spesialforretninger eller utenlandske butikker. Norge er dessverre et litt for lite marked for svaksynte svømmere.
Beskyttelse møt øynene – se etter "CE"-merket
Den største bekymringen for mange ligger nok i at solbrillene ikke beskytter godt mot UV-stråling. Her skal man heller ikke vike på kravene – man bør alltid kjøpe solbriller med styrke som beskytter 100 % mot farlig stråling.
Fargen på glasset har ikke noe betydning for hvorvidt øynene dine er beskyttet godt eller ikke. Hvis nettbutikken eller optikeren sier at du er beskyttet godt nok (se etter det velkjente «CE»-merket på siden av solbrillene), så stemmer nok det.
Hvis du ønsker enda dypere/mørkere solbriller, så kan du gå etter det som på engelsk kalles polarized sunglasses (og som, til tross for å ha eksistert på markedet i mange år, enda ikke har noe godt norsk navn).
Burde jeg kjøpe solbriller fra utenlandske nettbutikker?
Mange lar seg friste av utenlandske nettbutikker når de vil kjøpe solbriller. Det er et faktum at internett er en «internasjonal arena» og derfor kan du bestille varer fra alle verdens hjørner. Men det betyr ikke at det er lurt.
Man skal være obs på at mange utenlandske nettbutikker selger falske merkevarer. Ikke bare er det en fare for at man finansierer terror og annen kriminalitet når man kjøper falske produkter, men du kan være helt sikker på at falske solbriller ikke beskytter mot UV-stråler til tross for at de har et «CE»-klistremerke påklistret.
Med andre ord: solbrillene er nok mest sannsynlig både i dårlig stand og ulovlige. Det er i skrivende stund lovlig å importere falske merkevarer til eget bruk i Norge, men det er noe som ikke er anbefalt.
Hva med seriøse store utenlandske nettbutikker?
Det finnes internasjonale nettbutikker som både er seriøse og som har (antatt) lavere priser på solbriller enn sine norske konkurrenter. Problemet blir da ikke hvorvidt produktene er falske eller ei, men totalprisen du som kunde vil ende opp med. Nøyaktig samme argumentasjon brukes når man advares mot å kjøpe kontaktlinser fra utenlandske nettbutikker: moms og toll kommer alltid i tillegg. Ofte skal man også betale frakt.
Ekstrakostnader kan gjøre at varen blir alt fra 25 – 40 % dyrere enn det du først hadde trodd. Det er mye penger. Derfor skal du tenke deg nøye om før du bestiller fra utlandet. Det holder nemlig ikke lengre å sende pakken som «en gave» da Tollvesenet virkelig har begynt å gjennomsøke flere og flere av pakkene som kommer gjennom tollen.
Min erfaring med kjøp av solbriller på nett (2019)
Tidlig i 2019 tenkte jeg å kjøpe meg noen nye solbriller på nett – og å dokumentere hele prosessen for mine lesere. Valget falt på Smartbuyglasses.no da jeg skulle ha følgende briller:
På tidspunktet jeg kjøpte dem kostet de 2189 norske kroner hos Smartbuyglasses. Konkurrenten som lå nærmest i pris hadde priset disse brillene til 2759,-. Da var det et naturlig valg.
Hvor lenge måtte jeg vente på solbrillene?
Det tok èn dag fra jeg bestilte dem til jeg fikk en e-mail som fortalte meg at solbrillene hadde blitt sendt. Og det tok fem virkedager (og to helgedager) til jeg fikk dem i postkassen min. De kom i en liten, brun pappeske som jeg pakket ut – og fant en fin Tom Ford-pakke inni. Solbrillene passer meg perfekt!
Var solbrillene ekte?
Jepp, det var de. Jeg har en venn som jobber i solbrille-industrien og vedkommende vet akkurat hva man skal se etter for å spotte falske merkevarer. Til tross for at Smartbuyglasses har et litt frynsete rykte på nett (fordi de selger solbriller MYE billigere enn andre nettbutikker), så selger de altså ekte vare.
Hvis jeg noengang skulle få vite at noen av nettbutikkene jeg skriver om på denne siden har solgt falske merkevarer, så vil jeg slette all omtale om dem sporenstreks.
Tips: Ikke alt er på lager!
Da jeg bladde meg gjennom de forskjellige norske nettbutikkene, så ser jeg kjapt at de har tusenvis av varer listet. Det er verdt å nevne at IKKE alle disse er på lager. Og da jeg hørte med kundeservicen hos to forskjellige nettbutikker, så beskrev de flere av solbrillene som «bestillingsvarer». Det vil si at man må gjennom følgende prosess før man får solbrillene:
- Kunden (du) bestiller dem.
- Nettbutikken må bestille dem fra underleverandøren.
- Underleverandøren sender dem til nettbutikkens varelager.
- Pakken(e) blir sendt til deg.
- Du mottar pakken.
Dette er selvfølgelig en mye mer tidkrevende prosess. Man bør altså være tidlig ute hvis man skal bestille solbriller som ikke er på lager.