Har du vurdert å kjøpe billige glass på nettet? Eller kanskje du har blitt fristet til å kjøpe billige solbriller på et kjøpesenter av en utenlandsk selger med kofferten full av kinesiskproduserte varer… eller hva med noen billige lesebriller på Nille? Du husker kanskje at en nettside kalt «Groupon» har hatt tilhold i Norge? De pleide å kjøre brilletilbud helt ned til 50 kroner for et par.
For det er noe med den tankengen om at: «Hvorfor skal jeg gidde å bruke tusenvis av kroner på noen designbriller når billige briller ser like bra ut?», er det ikke?
Men når alt kommer til alt blir jeg nødt til å si at avtaler som virker for gode til å være sanne er som regel nettopp det – også når det kommer til briller. Du kan spare en del penger på å kjøpe billige briller, men produktet lever nok ikke opp til forventningene dine.
Billige briller kan faktisk forårsake skader på øynene dine som du ikke engang vil være klar over før etter flere år.
1. Du bør forstå hvorfor noen nettbutikker har (alt for) lave priser.
Nettbutikkene som selger billige briller og solbriller sier ofte at de kan tilby lave priser fordi de ikke har de samme utgiftene knyttet til det å ha en fysisk butikk – som for eksempel høye leiepriser og ekstra personalkostnader gjennom det å tilby personlig service.
Les også: Her er de norske nettbutikkene vi stoler på når vi kjøper solbriller.
Men det de ikke forteller deg er at de lave prisene kommer med en skjult okstnad: nemlig at du ikke lengre får den personlige oppfølgingen og faglige kompetansen som du kan få hos en kvalifisert optiker. Det teller nemlig for en stor del av verdiligningen. I stedet er du alene for å velge en ramme og linser for dine billige briller og håper på det beste.
2. Vokt deg for billige briller i «topp kvalitet» eller «høykvalitetsbriller».
Veldig mange nettbutikker er raskt ute med å hevde at de billige brillene har en uhyre god kvalitet til tross for at de kun koster et par hundrelapper. Men hva er det som ligger bak denne bastante påstanden?
Sannheten er at det finnes forskjeller i skrapebestandigheten til forskjellige linser og linsebelegg, forskjellige nivåer av optisk ytelse blant forskjellige linsematerialer og merker samt ulike nivåer av komfort og holdbarhet på de ulike brilleinnfatningene. Det å hevde at noe er i «topp kvalitet» eller «like gode som merkevarer» er ikke annet enn en løgn.
I enkelte tilfeller vil man nok betale en del for at det står «Tom Ford» eller «Dolce & Gabbana» på siden av innfatningen, men merkevarer representerer også høy kvalitet når det kommer til briller.
3. «Virtual Try On» – er det «turn off» eller «turn on»?
Flere og flere nettbutikker satser knallhardt på å innføre egen teknologi på sine nettsider for å tiltrekke seg kunder. Nå finnes det knapt en (seriøs) nettbutikk der ute som ikke har en «virtual try on»-funksjon, som rett og slett betyr at du ved hjelp av en datamaskin, et OK webcamera og ditt eget ansikt kan prøve ut brillene for å se hvordan modellen passer ditt ytre. Det høres bra ut, gjør det ikke?
Slik teknologi kan gi deg en grov ide om hvordan de forskjellige brilleinnfatningene kan passe ditt hodet, men vil ikke si noe om hvordan de føles når de først ankommer.
Også, avhengig av kvaliteten på det virtuelle prøveverktøyet, er størrelsen på brillene kanskje ikke veldig nøyaktig – innfatningen kan se større eller mindre ut enn den egentlig er. Og det er heller ikke uvanlig at fargen på selve rammen ser merkbart annerledes enn fargen vist på nettet.
Alle disse problemene elimineres ved å først gå til en optiker eller brilleforhandler for å prøve brillene, og deretter eventuelt gå på nettet og handle dem hvis du mener at det er en bedre og billigere løsning.
4. Billige solbriller kan gjøre mer skade enn godt
På solbrillefronten er det veldig enkelt for billigprodusentene å lage briller som utseendemessig ligner på Tom Ford, Ray-Ban eller Perisol (eller andre merkevarer for den saks skyld). De kan til og med være dempende på sterkt sollys – men PASS PÅ!
Slike billigsolbriller kan definitivt gjøre mer skade enn de gjør godt.
Linsens farge og mørke er ikke indikatorer på hvor godt solbrillene dine beskytter øynene dine mot UV-stråling. Og det er faktisk umulig å føle på øynene hvor godt beskyttet de er mot farlige UV-stråler, noe som er hovedargumentet for å faktisk investere litt i solbriller.
Med andre ord kan billige og dyre solbriller føles helt like ut, men den ene er ofte mye bedre enn den andre.
5. Billige lesebriller gjør ofte øynene dine eldre
Billige lesebriller som selges i rabattbutikker kan bidra til økt nærsynthet om du har passert på 40. Dette er det som av optikere og leger kalles presbyopi.
Når du går inn i en Nille-butikk og ser at et par lesebriller har styrke «+ 1,5», så har den mest sannsynlig ikke det. Hvis du går rundt med for svake eller sterke briller over en lengre periode er dette noe som vil hemme synet ditt.
6. Brilleinnfatning kan forårsake hudirritasjon – eller det som verre er
Ved første øyekast kan noen billige innfatninger se akkurat like ut som de dyrere versjonene. Men ofte er de laget av materialer i lav kvalitet som kan forårsake hudirritasjon over tid. Billige plastrammer kan bli bleket av UV-strålene og tydelig begynne å falme i fargen. Billige metallrammer inneholder veldig ofte nikkel, noe som ikke skal være i langvarig kontakt med hud før det går virkelig galt.
Det kan i verste fall forårsake en ordentlig hudirritasjon som du ikke blir kvitt på mange uker.
7. Pass opp for små butikker a.k.a. «døgnfluer»
Kan du være sikker på at den nettbutikken du bestiller fra også eksisterer i morgen?
Pålitelighet hører ofte sammen med kvalitet i brillebransjen. Mange norske små nettbutikker kjøper inn et billig parti med dårlige solbriller fra øst-asia, slenger på et par hundrelapper i provisjon og selger dem til intetanende nordmenn. Slike nettbutikker er ofte de med et dårlig vareutvalg som du knapt har hørt om.
Konklusjon
Alt i alt gjelder det å tenke seg nøye om før man kjøper briller eller solbriller, og det er spesielt viktig å være på vakt hvis man kjøper på nett. Øyehelsen din vil altså ikke bli tatt vare på dersom du bruker billige solbriller (pass deg for UV-stråler, selv i Norge) eller vanlige briller (tidlig utvikling av nærsynthet). Hvis du ønsker å være på den sikre siden bør du alltid investere litt over tusen kroner for et par gode briller – da er man som regel safe. Og husk å kjøp fra en nettbutikk som har vært i business en god stund (selv pleier jeg å ha en regel om at nettbutikken skal være minst tre år gammel før jeg kjøper noe derfra).